“We kunnen nog wel mensen gebruiken, met name voor de maandag”Met het aanbreken van de lente breekt ook het kermisseizoen weer aan.  Zo ook Stichting Grolse Kermis (SGK), organisator van de enige nog overgebleven kermis in Groenlo, nadat onlangs bekend werd dat de meikermis tot het verleden behoort met ingang van dit jaar. Het wegvallen van de Meikermis leverde een stroom aan reacties op, variërend van kritiek tot overwegend begrip. Uit beide groepen kwamen echter opmerkingen dat met het wegvallen van de meikermis dan hopelijk de augustuskermis een modernisering zou ondergaan. Ook de opzet en invulling van de augustuskermis, voor wat betreft de invulling van de attracties op de Wheme, bleef namelijk niet onbesproken in de commentaren. Marcel Oldenkotte, voorzitter van Stichting Grolse Kermis heeft de geluiden ook vernomen. “Het blijkt gewoon erg lastig. Het laat zich nu eenmaal niet dwingen. De gemeente houdt zich bezig met de werving van de attracties, wat op basis van inschrijving gaat. Ondernemers komen nu eenmaal hier om iets te verdienen maar de gemeente heeft afgelopen jaren al flinke kortingen gegeven op zowel staanplaatsen als op energie. Daarnaast hebben we afgelopen twee jaren helaas treurig weer gehad. Dat speelt ook mee.”  

Panelen

De SGK houdt zich vooral bezig met haar eigen activiteiten, met de invulling van de Grolse Kermis, zaterdag 19 tot en met zondag 21 augustus. De diverse commissies hebben allen hun onderdeel uitgebreid geëvalueerd en zijn voornemens diverse verbeterpunten door te voeren voor de komende editie. “We hebben bijvoorbeeld  de punten die naar voren kwamen na de eerste editie van ‘Een jaartje meer’ serieus genomen en grotendeels doorgevoerd. Het waren tal van argumenten waar we ons wel in konden vinden. Prima, het was dan ook een eerste keer afgelopen jaar in deze opzet,” aldus Ronald Westervoorde van de organisatie van de middag voor de ouderen. Westervoorde is tevens betrokken bij de organisatie van de panelenroute. Ook hier staan wijzigingen aan te komen, in het voordeel van panelenbouwers. “We willen het de bouwers makkelijker maken zodat we mogelijk meer deelnemers kunnen inschrijven. De opstelling van de panelen, op het kermisterrein bij de Muziekkoepel voldoet zeer aan de wensen van de bouwers. Ze vinden het prachtig dat hun werkjes de gehele kermis te zien zijn.”

Barvrijwilligers

De bars in de kermistent zullen ook dit jaar weer gerund worden door vrijwilligers van verenigingen die hiermee inkomsten kunnen generen voor hun club. De invulling hiervan is echter nog niet geheel rond. “We kunnen nog wel mensen gebruiken. Met name voor de maandag,” vertelt Sandra Levers van de SGK.“We hebben het liefst dat verengingen of clubs zich aanmelden om hun vrijwilligers in te zetten ten bate van de eigen clubkas. Een beetje horeca- of tapervaring is een pre. Werkzaamheden zijn dus tappen, drank inschenken en uitgeven, koelkasten aanvullen en om het uur wisselen met wc dienst. Aan het eind van de dag opruimen en schoonmaken met elkaar. Per gewerkt uur staat een passende vergoeding voor de betreffende vereniging. Uiteraard wordt voor een hapje en een drankje gezorgd.”

Categorieën: Algemeen