‘In mijn eerste jaar wil ik vooral helder krijgen wat ieders gedachte is bij het feest’

GROENLO – De een, Marcel Oldenkotte, begint aan zijn 10e kermis als voorzitter van de Stichting Grolse Kermis (SGK); voor de ander, Raymond Frank, is het zijn eerste editie als ‘stagiair,’ als aanstaand voorzitter. De klap met de hamer moet nog volgen binnen de SGK, maar met ingang van het nieuwe kermisjaar zal Raymond de scepter zwaaien. Beide mannen zijn blij.

De Kroon
Via Schietvereniging De Kroon kwam Marcel bij ‘de Kermis’ terecht. “De Kroon liep naast de koets van de Koningsparen in het bloemencorso en werkte mee aan de huldigingen. Op die manier ben ik er langzaam in gerold, nam het over van René Hoijtink. Ik zat al in het bestuur als voorzitter van de zondagactiviteiten.” Marcel is lyrisch over de Grolse Kermis-traditie. “Het is een prachtig volksfeest.”

Voldoende
Marcel is niet uitgekeken op zijn functie als voorzitter maar vindt 10 jaar voldoende. “Een redelijke termijn voor een voorzitter. Tijd voor fris bloed.” Een van de hoogtepunten voor Marcel is de toetreding van vrouwen tot SGK. “In de verschillende commissies zitten vrouwen. Zeer positief.” Ook dat de ‘halve liter’ is gebleven, ondanks het verbod op glas door de gemeente in 2011, is voor hem nog steeds een hoogtepunt. “Ik liep dat jaar met Burgemeester Heijman bij het Spelspektakel. Kregen we te horen dat er een actie met halve liters zou komen maandagmorgen. Heijman was stellig: ‘Dat gaan we niet doen, we gaan handhaven.’ Ik heb direct gezegd het daar niet mee eens te zijn, het gewoon te laten gebeuren. Dat leeft nu eenmaal in Grolle. Ik heb gezegd: ‘As ie ne kearl bunt, goa ie op ne stool stoan en zeg ie: jongens ne halve liter heurt hier in Grolle. Proost.’ Hij heeft toen wel geplopt trouwens en het is goed gegaan. De traditionele halve liter op maandagmorgen was gered. Wat trouwens mooi was, was dat de gemeente in samenwerking met Grolsch een alternatief had bedacht. Ze hadden speciale plastic glazen gemaakt en kregen een vat bier om aan te slaan door Koning Mark van Uem, voorafgaande aan het vogelschieten. Toen ik het aankondigde, zei Mark: ‘Dat doo’k neet.’ Uit principe. Dat vond ik zo mooi.” Marcel kijkt tevreden terug op zijn periode als voorzitter met de aanstaande kermis als zijn laatste in de huidige rol. “Ik ben blij met Raymond. Ik blijf sowieso bij de stichting en er zijn al lijntjes uitgegooid naar de Volksspelen en Spelspektakel.”

‘Goh, waarom niet?’
Raymond hoort de anekdotes lachend aan. Hij loopt al een jaar mee en weet in grote lijnen al hoe het eraan toegaat achter de schermen. “Ik kwam met de organisatie van de kermis in aanraking toen Alex Klaassen twee jaar geleden Koning werd. Ik zat in zijn gevolg. Ik had al een keer aangegeven dat ik in Groenlo iets wilde gaan doen in een bestuur of vereniging. Er werd direct gezegd dat SGK nog een voorzitter zocht. De vrouw van Alex deed nooit mee met vogelgooien. Toen zei ik: ‘Als jij mee doet met vogelgooien, wil ik misschien wel voorzitter worden van de kermis.’ Kwam ze bij me een jaar later. ‘Ik doe mee, dan weet je ook wat jou te doen staat,’ ” lacht Raymond. “Ik dacht: oh, waarom niet?’ Ik wilde eerst een jaar meelopen. Ik vind het zeer verrassend hoe het allemaal functioneert, met al die commissies en mensen die hun verantwoording nemen. Dan kun je als voorzitter prima je werk doen. Het is een gezellige club mensen die alles uit de kast haalt om er een mooi kermisfeest van te maken.” De geboren en getogen Grollenaar heeft er zin in, straalt. “In mijn eerste jaar wil ik vooral helder krijgen wat ieders gedachte is bij het feest. Het is immers een volksfeest. Daar ben ik benieuwd naar.”

Categorieën: Algemeen