Het begon als de opvolger van de legendarische biervatenrace. In plaats daarvan werd het Grols Spelspektakel bedacht. Zorgde het gebruik van de gracht als onderdeel voor volop spektakel en hilariteit, nu de blauwalg ieder jaar weer de kop opsteekt in het Grolse stadswater wordt er vooraf al geen enkel spel meer bedacht waarbij deelnemers in de gracht terechtkomen. “Dat risico willen we niet lopen,” vertelt Robin Hoffman van de commissie Spelspektakel. “je kunt er van op aan dat dat dit jaar ook wel weer het geval zijn. Als het vier of wagen warm weer is dan zit het er al in. Daar kun je op wachten,” vult Hans Oostendorp aan, die nu al denkt blauwalg waar te nemen in de gracht, die wel betrokken zal worden in de spelen, maar niet om er in te belanden. “We hebben een halve liter race over de gracht bedacht met de naam ‘Dos an de oaverkante,’ waarbij de teams aan beide kanten van de gracht staan en aan de ene kant een halve liter in een klem hangt die vanaf de overkant naar de kant dient te worden getakeld doormiddel van een katrol. Degene die de meeste halve liters in de krat heeft staan na het verstrijken van de tijd is winnaar van het spel.” De mannen van de commissie, Christian Oldenkotte, Hans Oostendorp, Robin Hoffman en Bjorn Snijders hebben al de grootste lol als ze het spel uitproberen. Het gaat ze goed af.  

Brandweer Groenlo

Een ander nieuw grachtspel uit de koker van de heren is ‘Wie pist um d’r in?,’ dat in samenwerking met de brandweer Groenlo uitgevoerd wordt. Bij het uitspreken van de titel wordt er al gelachen. De inhoud is echter enigszins anders dan de titel doet vermoeden. “We doen dit met medewerking van de brandweer. Met de slang tussen de benen dient een bal die aan een touw zit in een goal terecht te komen aan de overkant van de gracht. Men mag de slang echter niet met de handen aanraken. Dat levert mooie taferelen op, kun je nu al wel zien,” lacht Robin, als Hans het voordoet.

Andere onderdelen van het Spelspektakel zijn ‘Kratstapelen’, midden op het Muziekkoepelterrein,  ‘Waterkakken,’ ‘Pennerace,’ ‘Pijp hangen,’ ‘Family skippieen,’ ‘Skelter race,’ ‘Lopende A’ en ‘Sponzen gooien.’ Het Grols Spelspektakel duurt kermiszondag 20 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Teams, met minimaal 5 personen vanaf 12 jaar, kunnen zich inschrijven middels een mail naar spelspektakel@grolsekermis.nl. Deelnemen kost 10 euro per team. Er zijn grote geldprijzen te winnen; voor nummer 1 € 200,00, nummer 2 € 150, nummer 3 € 100,00 en een originaliteitsprijs van € 50,00, voor het deelnemende team dat het ‘origineelst’ is uitgedost. Daarnaast zijn er prijzen te winnen voor de winnaars per spel.  

Barvrijwilligers

De invulling van de bardiensten tijdens de Grolse Kermis loopt gestaag door. Toch kunnen zich nog groepen aanmelden die op zondagavond 20 augustus en/of maandag 21 augustus overdag en/of avond nog willen werken, achter de bar, tegen een leuke vergoeding. Aanmelden kan doormiddel van een mail naar sandralevers@hotmail.com.

 

Collecte

Vanaf 1 juli gaan de leden van de Stichting Grolse Kermis (SGK) weer langs de deur met de bekende groene collectebus. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de kinderspelen, de panelenroute en Grols Spelspektakel. Voor de kinderen van 1 tot en met 12 jaar hebben de SGK-leden kleurplaten bij zich. De kleurplaten kunnen na inkleuring, van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 18 augustus 20.00 uur, ingeleverd worden bij warenhuis Post, Lievelderstraat 16. De prijsuitreiking van de kleurplaten vindt zaterdag 19 augustus plaats tijdens de balonnenwedstrijd, rond 15.00 uur. De collectanten hebben ook de bekende kindershowkaarten bij zich. Deze zijn bestemd voor de jongste groepen van de basisscholen, tot en met groep 3. Na afloop van de show geeft deze kaart recht op een zak snoep.