Groenlo – Al voor de 175e keer wordt er in Vestingstad Groenlo de Grolse Kermis gevierd. Het bourgondische volkje maakt zich wederom op voor een daverende feestvierdaagse vol activiteiten, vermaak, muziek, plezier en Achterhoekse gezelligheid. Dit jaar met dat speciale tintje van het 175 jarig jubileum. Geen recepties of huldigingen maar gewoon feest voor alle Grollenaren. “We staan er wel kort bij stil op bepaalde momenten, maar we willen er vooral een feestelijk tintje aan geven op een manier zodat er iedereen iets aan heeft,” vertelt Marcel Oldenkotte die aan de vooravond staat van zijn laatste Grolse Kermis als voorzitter Stichting Grolse Kermis. Hij wordt opgevolgd door Raymond Frank. “Een van de dingen is de nieuwe kermisvlag die tijdens de kermis in de toren wappert boven de veste. We hopen dat de Grollenaren de vlag massaal aanschaffen voor 10 euro bij Post Warenhuis en laten wapperen aan hun huis of in hun tuin tijdens de kermis. De eerste vlaggen hebben we zaterdagavond tijdens het traditionele vogelversieren uitgereikt aan de koningsparen.”

Vuurwerk

Ook keert het vuurwerk terug van weggeweest. “We vinden het jubileum een mooi moment om de bevolking en gasten van buitenaf weer een vuurwerkshow aan te bieden. Daar hebben we enorm veel blije reacties op gehad. De mensen hebben het toch gemist. Die geluiden hoorden we al vaker. Wie weet is het een blijvertje.” Het vuurwerk vindt tussen 21.30 en 22.00 uur plaats, op de Eibergseweg ter hoogte van Brouwersnös, voorafgaande aan de officiële opening, zaterdagavond op het feestterrein bij de Muziekkoepel aan de Maliebaan. Het vuurwerk is te bekijken vanaf de Maliebaan. Op dat moment is de verlichtte bloemenpanelentroute al te bezichtigen en zijn de koningsparen vanaf Welgelegen al in een bootjespolonaise over de gracht bij het feestterrein aangekomen. ’s Middags vinden vanaf 14.00 uur de Kinderspelen plaats op het terrein.

Teenageparty

Vrijdagavond vindt als opwarmertje in een speciale opblaasbare partytent op het feestterrein eerst nog de gratis toegankelijke Teenageparty plaats voor jongeren van 12 tot en 17 jaar met DJ TiTom, DJ Jelmex & MC Venom. Ook jongeren van buiten Groenlo zijn van harte welkom. De muntprijs is deze avond aangepast; voor 5 euro ontvangt men 3 munten. Zondagmiddag vindt op het feestterrein en aan de gracht het Grols Spelspektakel plaats met weer meer deelname. “De vooral jongeren doen ieder jaar graag mee aan het Spelspektakel, dat iedere keer weer een waar spektakel vol hilariteit is, met uiteraard waterspelletjes,” lacht organisator Bjorn Snijders. Op het feestterrein zorgt DJ Jeroen Koster voor een sfeerverhogende sfeer.

Gemengd schieten en knuppelen

Of men er in Groenlo uniek mee is weet men niet, maar de heren en dames doen dit jaar gemengd mee met het vogelschieten en vogelgooien. “Niet apart op een eigen vogel, maar gemengd. Het kan dus zo maar zijn dat we twee Koningen of twee Koninginnen krijgen dit jaar,” lijkt Volksspelencommissielid Paul Overkemping zich al te verheugen. “We gaan het zien.”

Tent gratis toegang

Alle dagen is er groot feest in de gratis toegankelijke feesttent met enkel topbands en topDJ’s. Zaterdagavond Crystal Dream en DJ Mike van Doorn, zondag PPM Band met DJ Con Nalez, en maandagmiddag en -avond Perfect Showband en DJ DouBBle BB

grolsekermis.nl / Facebook en Instagram Grolse Kermis

Categorieën: Algemeen